کنیبالیزیشن چیست

با اطمینان میتوان گفت امروزه گرفتن رتبه ی پایین تر توسط گوگل، بسیار آسانتر از دریافت رتبه ی بالا برای صفحه است. نداشتن دانش کافی برای سئو سایت میتواند به شدت سبب افت عملکرد وبسایت شما شود و حتی ممکن است خود شما نیز متوجه این موضوع نشوید. یکی از این مشکلات مربوط به کنیبالیزیشن (cannibalization) کلمه کلیدی است. ما در این مقاله توضیحات بیشتری در این باره میدهیم و به شما کمک میکنیم تا این مشکل را حل کنید.
کنیبالیزیشن کلمه کلیدی چیست؟
به زبان ساده میتوان گفت: کنیبالیزیشن کلمه کلیدی زمانی رخ میدهد که 2 یا چند وبسایت بر روی یک کلمه کلیدی یکسان متمرکز شده باشند.
در چنین موقعیتی موتور جست و جو نمیتواند تشخیص دهد که کدام یکی از صفحات مرتبط تر است. این موضوع میتواند تهدیدی برای استراتژی SEO سایت شما باشد و این مورد سبب میشودکه هیچ یک از صفحات شما برای کلمه مورد نظر که کاربر در گوگل سرچ میکند ظاهر نشود. یا در نتایج ظاهر شده ولی قدرت کافی برای رتبه گرفتن را ندارد
به عنوان مثال فرض کنید یک شرکت PPC (شرکت های تبلیغاتی که به ازای دریافت هر کلیک بر روی تبلیغ مشتری هزینه ای را از مشتری دریافت میکنند) چندین مقاله درباره ی تبلیغات فیسبوک داشته باشد و مقالات را طبق کلمه کلیدی “نمونه های تبلیغاتی فیسبوک” رتبه بندی کرده باشد. ممکن است از کلمه کلیدی “بهترین روش های تبلیغاتی فیسبوک” در مقالات استفاده شده باشد، اما مقاله ای جدا هم تحت عنوان “بهترین نمونه های تبلیغاتی فیسبوک” نوشته باشد.
وقتی فقط یک کلمه کلیدی “نمونه های تبلیغاتی فیسبوک” برای هر دو مقاله تعریف شود، گوگل نمیتواند دقیقا تشخیص دهد که کدام صفحه را برای نمایش در SERP به کاربر نشان دهد.
کنیبالیزیشن کلمات کلیدی از این نظر مطلوب نیست، چون 2 تا از صفحات وبسایت شما باهم رقابت میکنند و duplicate content (محتوای تکراری) به وجود می آید (البته نه لزوما). این مورد از نظر گوگل یک پوئن منفی محسوب میشود و شما باید این مورد را شناسایی و حتما اصلاح کنید.
انواع کنیبالیزیشن کلمات کلیدی:
در واقع میتوان گفت کنیبالیزیشن کلمات کلیدی تا حدودی در اغلب وبسایت ها وجود دارد که باید شناسایی و حل شود. ما در این قسمت 2 موردی که ممکن است کنیبالیزیشن کلمه کلیدی در آن رخ دهد را به شما معرفی میکنیم:
1.در سطح محتوا :
قطعا تاحالا مواردی به چشمتان خورده که مقالات مختلفی درباره ی یک موضوع واحد صحبت میکنند، اما کلماتی که در هر یک از آنها به کار رفته متفاوت است. اغلب نشان دادن جنبه ی دیگری از موضوعی که میخواهید آن را در مقاله بررسی کنیدخوب است و مشکلی ایجاد نمیکند اما اگر این کار به دقت انجام نشود بیشتر به ضرر شما و وبسایتتان تمام میشود تا اینکه مفید واقع شود.
وقتی صحبت از کنیبالیزیشن کلمات کلیدی در سطح محتوا به میان می آید شما حتما باید ابزار های مناسب و مورد نیاز SEO را در اختیار داشته باشید تا بتوانید موارد احتمالی را تشخیص دهید. به عنوان مثال TIDIO (یک افزونه برای چت آنلاین) به دلیل داشتن کلمه کلیدی یکسان “چطور میتوان chatbot ساخت” که برای 2 مقاله رتبه بندی شده بود اخیرا با این مسئله مواجه شد. هر 2 مقاله کلمه کلیدی و مفهوم یکسانی داشتند.
1.چگونه میتوان یک chatbot (ربات چت) برای وبسایت ساخت؟
2.چگونه میتوان در 10 دقیقه chatbot ساخت ؟
مانطور که میبینید مقاله اول در رده ی 16 و دومین مقاله در رده ی 15 صفحه جست و جو گوگل قرار میگیرد. یکی از مسائلی که نباید برای سایت ایجاد شود مسئله ی duplicate content (محتوای تکراری) است. یکی از راه های حل این مشکل این است که هر 2 مقاله را باهم ادغام کرده و یکی از مقالات را حذف کنید، که این همان کاری است که TIDIO انجام داد. در حال حاضر Tidio فقط یک مقاله تحت عنوان “چگونه میتوان chatbot ساخت” دارد که مشکلی برای رتبه بندی این مقاله در گوگل ایجاد نمیشود.
2.در سطح متا :
شناسایی و حل مشکل کنیبالیزیشن کلمات کلیدی در سطح متا آسانتر است. وجود این مشکل در بیزنس های ecommerce (تجارت الکترونیکی) که هنوز با هنر سئو در ecommerce آشنایی کاملی ندارند رایج است. این مسئله اغلب زمانی رخ میدهد که یک عنوان برای چند صفحه در سایت به کار میرود.احتمال وجود این مشکل در فروشگاه های تجارت الکترونیکی بیشتر است چون کتگوری ها و زیرمجموعه های مختلفی کلمات کلیدی مشابهی را به کار میبرند.
نگاهی به این مثال بیاندازید:
همانطور که مشاهده میکنید صفحه ای با عنوان shirts که بر روی دو کلمه کلیدی polo shirt و v neck shirt متمرکز شده که دارای صفحات با URL های جداگانه ای است. این URL ها جدا، ساخته شده اند تا هر قسمت را به طور خاص و جدا هدف قرار دهند. اما این مورد منجر به ایجاد سردرگمی برای موتورهای جست و جوی گوگل مشود.
برای جلوگیری از ایجاد کنیبالیزیشن کلمه کلیدی میتوان بجای مورد قبل از روش زیر استفاده کرد:
چهار دلیل که ثابت میکند کنیبالیزیشن برای عملکرد SEO مضر است :
همانگونه که قبلتر به طور مختصر اشاره شد، داشتن 2 صفحه که کلمه کلیدی یکسانی برای هدف و رتبه بندی آنها استفاده شده، معمولا به معنای به وجود آمدن مشکلات اصولی در دراز مدت است. در این قسمت ما به 4 دلیل که باعث تضعیف عملکرد وبسایت شما میشود اشاره میکنیم :
1. ضعیف شدن پیج آتوریتی :
با داشتن صفحات رقابتی، احتمال پایین امدن نرخ CTR شما وجود دارد، زیرا شما به جای یک صفحه لندینگ خوب، دو یا چند صفحه نسبتا مرتبط به وجود میاورید که باعث میشود نرخ کلیک این صفحات تفسیم شود.
این به این معنی است که شما در SERP با خودتان رقابت میکنید و این مسئله ممکن است اغلب منجر به مراجعه افراد به صفحه ای اشتباه از سایت شماشده و با خروج فوری کاربران از صفحه باعث بالا رفتن bounce rate در سایت خود شوید.
هیچ چیز بدتر از این نیست که کاربرانی که وارد سایت شما میشوند، سایت را رها کرده و به صفحه ی سرچ گوگل برگردند و سایت دیگری را انتخاب کنند، زیرا این مورد به گوگل نشان میدهد صفحه ای که کاربر وارد آن شده به سوالی که کاربر تایپ کرده مرتبط نیست و به این ترتیب گوگل سایت شما را در انتهای SERP قرار میدهد.
2. لینک سازی با انکر تکست های غیر اصولی :
بدون شک، اگر گرفتن بک لینک از سایت های دیگر به درستی انجام شود، بر روی بهینه سازی سایت شما تاثیر مثبت می گذارد. حالا تصور کنید که شما برای یک مفهوم واحد، چند صفحه در سایتتان ایجاد کرده اید. بنابراین لینک هایی که دریافت می کنید بین آن ها پخش می شوند. در حالی که به راحتی می توانستید با تمرکز بر روی یک صفحه در آن کلمه کلیدی جایگاه مناسبی را در صفحه اول گوکل کسب کنید.
3. پایین آمدن نرخ تبدیل (CTR ) :
در صورتی که کنیبالیزیشن رخ دهد، بدیهی است که صفحات شما تعداد کلیک های یکسانی نمیگیرند. قطعا عملکرد یکی از صفحات شما از دیگری بهتر خواهد بود و این بدین معنی است که آماری که از طریق سرچ ارگانیک گوگل برای یکی از صفحات بدست می اورید نسبت به لینک دومی بالاتر خواهد بود.
ممکن است یکی از پیج های شما در عین حال که میتواند کاربران زیادی را برای شما فراهم آورد و آن ها را تبدیل به مشتری کند، به دلیل پایین بودن CTR باعث متضرر شدن شما شود. با ورود کاربران به سایر صفحات کم اهمیت، شما احتمالاً شانس تبدیل آنها به مشتری را از دست می دهید.
چرا باید وقت و انرژی خودمان را تلف کنیم؟ آن هم بر روی صفحات مختلف یک سایت که همگی هدف مشترک دارند
4. احتمال کاهش ارزش پیج های مرتبط تر توسط گوگل:
همانطور که بالاتر گفتیم گوگل ممکن است ارزش پیج های مرتبط تر و مهم تر را به نفع سایر پیج هایی که کلمه کلیدی یکسانی را هدف قرار داده اند کاهش دهد. این به معنای از دست دادن مشتری و فروش بالقوه است. با یکسان بودن کلمه ی کلیدی، موتور جست و جوی گوگل نمی تواند تشخیص دهد که کدام صفحه را باید با آن کلمه کلیدی رتبه بندی کند که به احتمال زیاد باعث افت رتبه کلمات کلیدی شما شده و یا کلمات شما قدرت کافی برای کسب رتبه بهتر در نتایج گوگل را نخواهد داشت.
بدون شک اگر چند صفحه را با یک کلمه کلیدی هدف قرار بدید، محتوای آن ها خیلی باهم شباهت خواهند داشت. این موضوع باعث می شود که صفحات شما در معرض خطر محتوای تکراری (duplicate content) قرار بگیرند.
نحوه تشخیص کنیبالیزیشن :
برای چک کردن صفحاتی که با هم در رقابت هستند، شما باید در ابتدا محتوا را بررسی کرده و کلمات کلیدی اصلی آن ها را پیدا کنید.
برای تشخیص کنیبالیزیشن میتوانید از ابزار Search Console و یا ابزار های دیگری مانند SEMrush و یا Ashrefs استفاده کنید.
تشخیص کنیبالیزیشن با استفاده از Search Console :
ابتدا سرچ کنسول را باز کنید
از منوی سمت چپ وارد قسمت Performance شوید
در صفحه Performance قسمت Date را روی 7 روز گذشته قرار دهید
روی گزینه New کلید کرده سپس از منوی باز شده گزینه Query را انتخاب کنید

در صفحه بازشده از قسمت Filter گزینه Exact Query را انتخاب کنید
در کادر پایینی کلمه کلیدی خود را وارد کنید و روی Apply کلیک کنید
در صفحه باز شده کافیست روی Tab مربوط به Pages کلیک کنید
اگر تعداد لینک های نمایش داده شده بیشتر از یک لینک بود، کلمه کلیدی شما دچار کنیبالیزیشن شده است
چگونه می توانیم مشکل کنیبالیزیشن را حل کنیم؟
خوشبختانه به محض تشخیص کنیبالیزیشن کلمات کلیدی، میتوان راه هایی را برای رفع این مشکل انجام داد. در این قسمت ما چندین روش را معرفی میکنیم:
1. ادغام محتوا و ریدارکت 301 :
اولین کاری که باید انجام دهید بررسی و به روز رسانی محتوای موجود است. قسمت هایی از محتوا که بر روی کلمه کلیدی یکسانی متمرکز شده اند باید ادغام شوند. نکته ی مثبت یکی کردن محتوا این است که لازم نیست کار زیادی روی آن انجام شود.
تمام کاری که لازم است شما انجام دهید این است که تشخیص دهید کدام URL بهتر است، سپس محتوا را بازنویسی کنید، بهترین مطالب را از هر 2 مقاله بیرون بکشید و مطالب را ویرایش کنید تا یک محتوای جامع به دست آید. وقتی که محتوای پیج های مختلف را ادغام میکنید وهنوز میخواهید سایر پیج ها را به دلیل داشتن لینک نگه دارید میتوانید از redirect 301 استفاده کنید، با این ترفند ترافیک پیج هایی که نمیخواهید، به URL انتخابی شما بازمیگردد.
2. ایجاد landing page (صفحات فرود) جداگانه:
روش دیگر ایجاد صفحات فرود جداگانه است که به عنوان صفحه اصلی شما برای هدف قرار دادن کلمات کلیدی خاص و جداگانه عمل میکند. این شیوه از ایجاد محتوای یکسان برای یک موضوع جلوگیری میکند. در عوض، شما صفحه ی معتبر جامعی (مثلا برای محصولات یا ویژگی ها) خواهید داشت که تمام اطلاعات را یکجا دارد. اغلب داشتن چنین صفحات کمتر اما جامع تر بهتر است و این مورد بر سئو سایت شما نیز تاثیرگذار است.
داشتن پیج های کمتر اما هدف قرار دادن کلمات کلیدی جداگانه ، تمرکز بر روی سئو off page و ساخت backlink های قوی برای هر یک از آنها در طولانی مدت نتیجه بخش است.
3. بهینه سازی مجدد صفحات :
اگر میخواهید همه ی صفحات را با کلمه کلیدی یکسانی رتبه بندی کنید اما مشکل کنیبالیزیشن کلمه کلیدی را هم حل کنید، باید صفحات و مقالات وبلاگ سایت خود را به روز رسانی کنید.همیشه هم لازم نیست که از شر صفحات رقابتی خلاص شوید زیرا ممکن است گاهی اوقات ترافیک ارگانیک مناسبی برای شما به همراه داشته باشد که به نفع شماست.
سوجان پاتل موسس right inbox طبق تجربه اش این چنین میگوید:
اگر میخواهید مطمئن شوید وبسایت شما در معرض خطر نیست حداقل هر 6 ماه یکبار با بررسی سایت، موارد مربوط به کنیبالیزیشن کلمات کلیدی را کنترل کنید.
و من به شدت با این موضوع موافقم. برای مقالات وبلاگ، یکی از راه های دستیابی به این مسئله این است که قسمت های مختلف محتوا را مرور کرده و هر ارجاعی به کلمات کلیدی نامناسب را دستی حذف کنید. به این علت که موتور های جست و جو به فاکتور های متفاوتی از کلمات کلیدی متکی هستند ممکن است این کار تفاوت چندانی ایجاد نکند، اما انجام این کار هم ضرری ندارد.
در مرحله بعد شما باید لینک های داخلی که شامل انکر تکست های یکسان یا مشابه با این کلمات کلیدی اند را تغییر دهید. همچنین شما میتوانید تگ no follow برای تمام لینک هایی که به این صفحه های بلا استفاده اشاره میکنند را حذف یا اضافه کنید.
اگر شما قصد نگه داشتن لینک ها را دارید میتوانید انکر تست ها را تغییر دهید. برای حل مشکل کنیبالیزیشن کلمات کلیدی در سطح متا باید meta titles (عناوین متا) را تغییر داده و صفحات رقابتی را ادغام یا حذف کنید. بهترین کار این است که ساختار وبسایتتان را بررسی کرده و موارد تکراری (duplicates) را حتما اصلاح کنید.
4. تگ کنونیکال
یک راهکار مناسب و عالی برای جلوگیری از ایجاد کنیبالیزیشن کلمات کلیدی، استفاده از تگ های کنونیکال (canonical tags) است. تگ کنونیکال یک قطعه کد از کد های HTML است که برای معرفی نسخه اصلی یک صفحه (به جای صفحات مشابه) به موتور های جست و جو استفاده میشود. در صورتی که در یک وبسایت برای یک محتوا URL های مختلفی وجود داشته باشد، با استفاده از این تگ میتوان به موتور های جست و جو اعلام کرد که کدام نسخه URL نسخه اصلی است و اینگونه مشکل محتوای تکراری حل شده و در نهایت میتوان رتبه محتوا را بهبود بخشید.
استفاده از تگ های کنونیکال در شرایطی که شما باید تمامی URL های در حال رقابت با یکدیگر را نگه دارید بهترین انتخاب است زیرا میتواند ترافیک ارگانیک زیادی را برای شما فراهم آورد، در عین حال ممکن است لازم باشد یکی از صفحات، رتبه ای بالاتر از صفحه ی دیگر داشته باشد.
این نمونه ای از یک تگ کنونیکال است:
5. تگ نو ایندکس
تگ نو ایندکس (No index tag) همانطور که از نامش پیداست، برای ایندکس نشدن صفحات وب استفاده میشود. این ترفند برای صفحات “کتگوری” مناسب است، بنابراین برای ecommerce stores (فروشگاه های اینترنتی) که نمیخواهند دچار مشکل کنیبالیزیشن کلمه ی کلیدی شوند نیر بسیار کارآمد است. وبسایت های نوایندکس هنوز هم قابل دسترس اند اما در SERP رتبه بندی نمیشوند بنابراین یا سایر صفحاتی که کلمات کلیدی مشابه دارند رقابت نمیکنند.
نکته: یک ترفند ساده برای جلوگیری از کنیبالیزیشن کلمات کلیدی در آینده وجود دارد. پیش از ایجاد محتوا یا صفحه ای جدید میتوانید به صورت دستی بررسی کنید که آیا صفحات دیگری از قبل با همان کلمه در گوگل رتبه گرفته است یاخیر.
تمام کاری که لازم است انجام دهید این است که این فرمول ساده را در گوگل قرار دهید تا صفحات رتبه بندی شده ی موجود را بررسی کنید. به عنوان مثال بررسی کلمه کلیدی “روغن زالو” برای یک وبسایت نشان داده است که 2 صفحه برای این کلمه کلیدی رتبه بندی شده است.

این بدین معناست که برای جلوگیری از کنیبالیزیشن کلمه کلیدی نباید هیچ محتوای دیگری که برای این کلمه رتبه بندی میشود را تولید کرد. پیش از اینکه محتوایی تولید کنید یا صفحه ی جدیدی بسازید باید بررسی های این چنینی را برای وبسایتتان انجام دهید.
برای دیدن این نتایج کافیست در کوگل کلمه کلیدی خود را با دستور زیر سرچ کنید
نتیجه:
در مجموع ، کنیبالیزیشن کلمات کلیدی تهدیدی برای عملکرد وبسایت شما محسوب میشود. این مبحث هنوز در انجمن های SEO بسیار داغ است و اقدامات پیشگیرانه بهتر است تا اینکه دست به هر کاری بزنیم.
این که بدانیم چگونه این مورد را شناسایی و حل کنیم باعث میشود گوگل شما را جریمه نکند و ranking سایت کاهش پیدا نکند. در ادامه ی تو ضیحاتی که دادم شما میتوانید وبسایت خود را بررسی کنید و اقدامات لازم برای حل مشکل کنیبالیزیشن کلمات کلیدی را انجام دهید.
درصورت داشتن هرگونه سوال در این رابطه، لطفا زیر همین مقاله سوال خود را مطرح کنید
دیدگاهتان را بنویسید